Duitse specialiteit Reibekuchen

Hier vind je het recept voor het maken van de Duitse specialiteit Reibekuchen: een soort pannenkoek gemaakt van geraspte aardappel (lijkt op rösti). Een lekkernij die tijdens de kerstmarkten overal te koop is in Duitsland

Wie tijdens of voor de kerstdagen een bezoek brengt aan Duitsland zal op de verschillende kerstmarkten aldaar kennismaken met de Duitse specialiteit (lekkernij) Reibekuchen. Een leuk idee dus om ze thuis ook zelf te maken. Bij deze dus het recept om Reibekuchen zelf te maken.

Ingrediënten

2,5 kg Aardappelen (groot, soort is niet zo belangrijk)

2 Eieren

2 Uien

Zout, peper, eventueel peterselie

Olie

Bereiding

  1. Aardappelen wassen, schillen, halveren en in water laten rusten om het zetmeel in de aardappelen de tijd te gunnen goed in te werken.
  2. Aardappelen (ongekookt) raspen in een grote kom. Eén helft op de grove rasp, de andere helft fijn raspen
  3. De uien eveneens fijn raspen en bij de geraspte aardappelen doe
  4. Tenslotte de eieren, zout, peper en eventueel (verse) peterselie bij het aardappel/ui mengsel doen
  5. Mengen tot een deeg
  6. Olie verhitten in een pan en kleine  rondjes van het aardappeldeeg op beide kanten bruin bakken (ziet eruit als rösti rondjes)
  7. Uit de hete olie halen en even op een stukje keukenpapier uit laten lekken, alvorens te serveren
  8. Standaard wordt Reibekuchen (Kartoffelpuffer) geserveerd met appelmoes. Heet serveren!
  9. Vetarm te bereiden in de sandwichmaker of een wafelijzer!

Variatietips Reibekuchen

Aangezien smaken verschillen en niet een ieder van zoete Reibekuchen houdt, zijn hier een aantal variatieti

  • Men kan in het beslag spek of stukjes worst doen en bovenop bestrooien met wat kaas
  • Reibekuchen bestrooien met suiker in plaats van appelmoes erbij tee ten
  • Lekker met pikante kwark (kwark met fijngesneden uien, wat komijn, zoet paprikapoeder, peper en vers bieslook mengen)
  • Sommigen eten er liever zuurkool bij
  • Meer smaak voor Reibekuchen: voeg knoflook toe (niet aan te raden in combinatie met appelmoes)

Eet smakelijk!

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *