Lekkerste Glühwein

Glühwein is één van de populairste warme dranken in de winter. De warme drank is vooral bekend van kerstmarkten. Je hebt ontzettend veel verschillende recepten ervan. De meesten gebruiken rode wijn als basis. Ook wij maakten onze eigen variant waarbij we Grand Marnier als likeur toevoegden.

Wat heb je nodig voor Glühwein?

(hoeveelheden voor een vol pannetje voor 4 personen)
Rode wijn (halve liter)
Port (2 delen)
Grand Marnier of een andere likeur zoals amaretto (1 deel)
Sinaasappel en citroen
Appel (in plaats van appels kun je ook stoofpeertjes of cranberries gebruiken)
Kruiden: kaneel, steranijs, vanille, kruidnagel
Kandijsuiker (1 eetlepel)

1 deel = 30 ml

Hoe maak je Glühwein?

Glühwein drink je warm. Dus je maakt het in een pannetje. Je maakt het eigenlijk als een sangria alleen dan warm en kruidig. Begin met de rode wijn. Vuur op laagste stand op een waakvlammetje want je Glühwein mag niet warmer worden dan 70 graden (anders verdampt alcohol). Voeg citroenschijfjes (4 stuks), sinaasappelschijfjes (4 stuks), schijfjes appel (4 stuks) meteen toe. De rest van je citroen en sinaasappel voeg je als sap toe. Daarna voeg je de kruiden toe. 4 kaneelstokjes. 4x steranijs, 2 vanillestokjes en een stuk of 10 kruidnagels. Als laatste voeg je 2 delen port en 1 deel Grand Marnier (of een andere likeur) toe. Even laten staan op zacht vuur en af en toe roeren en proeven natuurlijk. Heb je het idee dat de Glühwein te sterk is, voeg dan gerust wat water toe. Zelf vind ik het ook niet lekker als het te sterk is. Ik voeg geen suiker toe omdat ik nog mooie kandij roerstaafjes in mijn la had. Die pasten perfect bij de Glühwein om mee op te dienen. Als je Glühwein klaar is, dan schenk je de warme drank voorzichtig uit in mooie (thee)glazen met dik glas. Zorg dat je in ieder glas in ieder geval opdient met citroenschijfje, appel, kaneel en steranijs en een roerstaafje. Pas op bij de eerste slok want de Glühwein is behoorlijk warm.

Met dank aan: cocktailicious.nl